Nakup nepremičnine je življenjska odločitev, ki zahteva tehten razmislek

Nakup stanovanja ali hiše je verjetno eden najlepših trenutkov v življenju, saj je za mnoge to uresničitev sanj o lastnemu domu. Vendar pa je pot do tega zelo dolga in tudi stresna, zato se je celotnega postopka nakupa nepremičnine potrebno lotiti načrtno in premišljeno. Pri tem pa je potrebno imeti tudi veliko mero potrpežljivosti in vztrajnosti.

Glede na to, da marsikdo v svoj novi dom vloži vse svoje prihranke, ob tem pa zaprosi še za kredit, ni odveč poudariti, da je nakup nepremičnine življenjska odločitev. Glede na lastne finančne zmožnosti je potrebno sprejeti številne kompromise, predvsem pa si je potrebno vsako nepremičnino skrbno ogledati.

 

Za ogled nepremičnine si vzemite dovolj časa

Pri nakupu nepremičnin zagotovo velja pregovor, da ne smemo kupovati mačka v žaklju. Ne glede na to, ali gre za novogradnjo ali pa rabljeno nepremičnino, si jo je potrebno natančno ogledati. Na podlagi tega bomo lažje ocenili, ali nepremičnina zahteva dodatno investicijo v obnovo.

V vsaki nepremičnini je potrebno preveriti stanje inštalacij, kdaj so bile prenovljene in v kolikšni meri. Enako velja za okna, streho, izolacijo in fasado. Pametno je preveriti tudi mesečne stroške po posameznih postavkah kot je ogrevanje, elektrika, voda in druge stroške. Preverite tudi teren na katerem je nepremičnina postavljena in njeno okolico.

Različne cene nepremičnin so odvisne od mnogih dejavnikov

Povsem logično je, da so cene nepremičnin, ki so nove in s katerimi je vse v redu, višje od tistih v katere moramo na primer vložiti še dodatnih 30.000 EUR. Prav tako velja, da so nepremičnine v mestu običajno dražje od tistih na obrobju ali nekje na deželi, kjer smo omejeni z dostopom.

Tako kot je ponudba nepremičnin izjemno pestra, so prav tako različne tudi njihove cene. Zato se je potrebno že vnaprej zavedati, da si je za nakup nepremičnine potrebno vzeti dovolj časa.